تحصیل در خارج از کشور هیچ هزینه‌ای ندارد …

تحصیل رایگان

تحصیل در خارج از کشور هیچ هزینه‌ای ندارد …

تحصیل رایگان

تحصیل در خارج از کشور هیچ هزینه‌ای ندارد ، فقط کافیست شما بورسیه بگیرید و با استفاده از آن، به راحتی از عهده تأمین هزینه‌های تحصیل و زندگی در گران‌ترین کشورها و دانشگاهها هم برمی‌آیید؛ خب بله، این ادعای گزافی نیست، فقط یک مشکل کوچک وجود دارد؛ تعداد بورسیه‌ها از تعداد متقاضیان آن خیلی کمتر است و به همین خاطر معمولاً تنها به دانشجویان ممتاز تعلق می‌گیرد و دیگر متقاضیان، نمی‌توانند روی دریافت بورسیه حساب کنند.

اصولا هدف از اعطای بورسیه (یا درستش؛ بورس) تحصیلی، جذب دانشجویان مستعدی است که آینده کاری روشنی دارند. درواقع، دانشگاهها و مؤسسات ارائه‌دهنده بورسیه، روی استعدادهای تحصیلی سرمایه‌گذاری می‌کنند. آنها مؤسسه خیریه نیستند که با نگاهی غیرانتفاعی و غیرسودجویانه، زمینه تحصیل را برای متقاضیان فراهم کنند؛ اگرچه در برخی کشورها، دانشجویان معمولی هم می‌توانند از حمایت‌های مالی (و نه لزوما بورس) بهره‌مند شوند. دولت‌ها هم در اعطای بورسیه به دانشجویان بومی برای تحصیل در کشوری دیگر قاعدتا چنین سیاستی را دنبال می‌کنند.

مطلب مرتبط: بورسیه های تحصیلی

دریافت بورس تحصیلی، علاوه بر شرایط تحصیلی و علمی متقاضی، به مقطع تحصیلی مورد نظر فرد هم بستگی دارد.  اگر شما متقاضی تحصیل در مقطع کارشناسی هستید بهتر است فکر بورسیه (بورس) را از سرتان بیرون کنید. بورس‌های تحصیلی ، معمولا به دانشجویان  مستعد مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا تعلق می‌گیرد. این دسته از دانشجویان با انجام (یا مشارکت در) پروژه‌های علمی و تحقیقاتی؛ دانشگاهها، مؤسسات، شرکت‌ها و کارخانجات را در پیشبرد برنامه‌هایشان یاری می‌کنند در حالی که دانشجویان مقطع کارشناسی، هرچقدر هم مستعد،  هنوز به سطحی نرسیده‌اند که در این پروژه‌ها بکار گرفته شوند.

دانشگاهها یا نهادهای دیگر اعطاکننده بورس تحصیلی، بر اساس معیارهایی مانند سابقه تحصیلی (معدل بالا در مقاطع قبلی)، سابقه کاری، سابقه پژوهشی (داشتن مقالات معتبر) و همچنین داشتن مدرک زبان، متقاضیان واجد شرایط دریافت بورس را انتخاب می‌کنند و البته بعلت محدودیت تعداد بورس‌ها، شاید همه افراد واجد شرایط هم موفق به دریافت آن نشوند. ضمن اینکه گاه در اعطای بورس‌ها به ملیت متقاضیان هم توجه می‌شود و بهتر است قبل از هر اقدامی برای دریافت بورس، در این باره کسب اطلاع کرد و از این که بورس موردنظر به ایرانی‌ها تعلق می‌گیرد اطمینان پیدا کرد.

با توجه به توضیحات بالا، بنظر می‌آید دانشجویان معمولی باید به کلی قید دریافت بورس را بزنند اما همیشه هم اینچنین نیست و در یک مورد خاص، آنها هم می‌توانند به دریافت نوعی کمک‌هزینه تحصیلی امیدوار باشند؛ دولت ایتالیا به دانشجویان کم‌توان (مالی) کشورهای در حال توسعه که در دانشگاههای این کشور تحصیل می‌کنند، صرفنظر از شرایط تحصیلی و علمی‌شان، تسهیلاتی ارائه می‌کند که گرچه از بورس دانشجویان ممتاز کمتر است اما می‌تواند بخشی از هزینه‌های تحصیل و زندگی این دانشجویان در کشور ایتالیا را تأمین کند. این کمک‌هزینه بعنوان  بورس استانی یا DSU (مخفف عبارتی ایتالیایی بمعنی حق تحصیل دانشگاهی) شناخته می‌شود و دریافت آن مستلزم ارائه و تأیید یک سری مدارک مالی است که نشان می‌دهند فرد به دریافت این کمک هزینه واقعا نیاز دارد.

مطلب مرتبط: بورسیه تحصیلی ایتالیا

در برخی کشورهای دیگر؛ مانند آلمان و اتریش هم، اگرچه خبری از بورس استانی و تسهیلات اینچنینی نیست اما شهریه دانشگاهها بسیار پایین است و اگر کسی موفق به اخذ پذیرش از دانشگاههای این کشورها و سپس ویزای تحصیلی‌‌شان شود می‌تواند با هزینه‌ای نسبتا کم در این کشورها تحصیل کند. در حال حاضر تحصیل در دانشگاههای آلمان کاملا رایگان و شهریه دانشگاههای اتریش هم بسیار کم (بین 400 تا 800 یورو در هر ترم) است.

یکی دیگر از مطالب مهم درباره بورس‌های تحصیلی، به بورس رشته‌های پزشکی مربوط می‌شود. رشته‌هایی مثل پزشکی و دندانپزشکی، رشته‌های پرطرفداری هستند که تحصیل در آنها یا با گذراندن آزمون‌های دشوار ورودی و یا پرداخت هزینه‌های سنگین ممکن است. نکته‌ای که باید درباره این موضوع حتما بدانیم این است که هیچ کشوری برای تحصیل در رشته‌های پزشکی بورس نمی‌دهد. اگر می‌خواهید بدون صرف هزینه یا با هزینه‌ای کم در این رشته‌ها تحصیل کنید باید در آزمون‌هایی مانند آزمون YÖS‌ ترکیه یا آزمون IMAT ایتالیا شرکت کنید که قبولی در این آزمون‌ها، به گواه شرکت‌کنندگان ایرانی آنها، از قبولی در کنکور کشور خودمان هم سخت‌تر است.

شرایط اعطای بورس‌های تحصیلی کم و بیش در همه کشورها یکسان است؛ به دانشجویان مقطع کارشناسی و نیز دانشجویان رشته‌های پزشکی، بورس نمی‌دهند و دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا هم باید با داشتن معدل بالا، مقالات ISI، مدرک زبان و مانند اینها، صلاحیت علمی خود را به دانشگاه نشان دهند و امیدوار باشند دانشگاه، شایستگی آنها را برای دریافت بورسیه تأیید کند.

اگر کسی شرایط یک دانشجوی ممتاز و مستعد را ندارد هم می‌تواند شرایط خود را برای تحصیل در کشورهایی مثل ایتالیا، اتریش و آلمان ارزیابی کند و در نهایت هم به تحصیل در کشورها و دانشگاههای ارزان و البته کم‌کیفیت فکر کند. شاید چندان خوشایند نباشد اما بهتر از این است که به دنبال سراب بورس برود …


Call Now Buttonمشاوره رایگان